Een ooglidcorrectie kan ook vanuit medisch oogpunt overwogen worden  

Een ooglidcorrectie kan je om verschillende redenen uit laten voeren. Een van de redenen is vanuit medisch oogpunt. Het is een fabel dat ooglidcorrecties alleen uitgevoerd worden om cosmetische redenen. Je kan bijvoorbeeld last hebben van hangend vel dat je gezichtsveld belemmerd of van smetplekken.  

Welke redenen zijn er om een ooglidcorrectie uit te voeren?  

Vaak wordt een ooglidcorrectie vanaf de middelbare leeftijd uitgevoerd. Hoe dat komt? Dat heeft te maken met de veroudering van de huid. Als je ouder wordt, dan wordt de huid steeds minder elastisch. Dat geldt op alle plekken, maar ook rondom je ogen. Hierdoor kan het vel rondom je ogen meer gaan hangen en onderhuids vetweefsel kan naar boven komen. Hierdoor krijg je dikkere oogleden en veranderd je gezicht. Aan de bovenzijde is het zelfs mogelijk dat de huid over het oog heen zakt en uiteindelijk je gezichtsveld beperkt wordt of dat je smetplekken krijgt in de plooien.  

Natuurlijk zijn er naast de medische redenen ook andere redenen om ooglidcorrecties uit te voeren. Zo zie je er jonger uit na een correctie en heb je een mildere mimiek.  

Hoe ziet een ooglidcorrectie behandeling eruit?  

Je hebt drie verschillende soorten behandelingen die uitgevoerd kunnen worden. Er wordt tijdens de behandeling een snede gemaakt langs je natuurlijke huidplooi. Het overtollige huid wordt verwijderd inclusief het overtollige vetweefsel. Vervolgens wordt de huid weer dicht gemaakt. Eigenlijk is de ingreep relatief klein en kan onder een lokale verdoving uitgevoerd worden. Je kan vrijwel direct na de behandeling weer naar huis.  

Wat wordt er gedaan tijdens de behandeling?  

Er zijn drie verschillende soorten ooglidcorrecties die kunnen worden uitgevoerd, maar de basis is voor allemaal hetzelfde. Tijdens de correctie wordt er een snede gemaakt langs de natuurlijke plooi. Hierna wordt de overtollige huid verwijderd en zo nodig ook overtollig vetweefsel. Het is een relatief kleine ingreep die poliklinisch en onder lokale verdoving wordt uitgevoerd. Na de behandeling kan je, mits er complicaties zijn, gewoon weer naar huis.  

Wel wordt er aangeraden om rekening te houden met het herstel en bijvoorbeeld geen auto te rijden zolang je zicht belemmerd is. Maar ook het dragen van make-up wordt afgeraden zolang de wond niet volledig genezen is in verband met infectiegevaar. Roken en direct Uv-licht kunnen tot drie maanden na de behandeling ervoor zorgen dat het herstel langer duurt en wordt geadviseerd te vermijden.  

Hoe herstel je na een ooglidcorrectie? 

Als je de ooglidcorrectie heb laten uitvoeren dan kan het tot zes maanden duren voor je volledig hersteld bent. Verder is het van belang om direct na de behandeling geen druk op de wond te zetten en bewegingen als bukken, zwaar tillen en persen te voorkomen. Na de eerste week zijn de meesten weer in staat hun dagelijkse dingen op te makken. Tijdens het slapen kan je je ogen koelen om zwellingen tegen te gaan. Raak verder de wond zo min mogelijk aan om overdracht van bacteriën tegen te gaan. Hierdoor kan de wond gaan infecteren.