Hoe kom ik van mij verslaving af?
Er zijn veel verschillende soorten verslavingen, de een erger of problematieker dan de ander. Hoewel iedereen tegenwoordig wel een beetje kamt met een verslaving (telefoon, social media en suikers), is het toch belangrijk om voor bepaalde verslavingen hulp te zoeken. Denk hierbij aan drugsverslavingen, alcoholverslaving, seksverslaving of gokverslaving. Ook al staat jouw verslaving hier eventueel niet tussen, voor elke verslaving kan en mag je hulp zoeken.
Je kan daarbij kiezen wat voor een hulp je wilt. Zo is er de ambulante behandeling, afkickkliniek, familieprogramma, groepstherapie, etc. Meestal gaan deze behandelingen hand in hand met een van de andere methodes.
Wat is een ambulante behandeling?
Bij CACN verslavingszorg kan je onder andere terecht voor een ambulante behandeling om van jouw verslaving af te komen. Een ambulante behandeling houdt in dat je 1 a 2 keer per week op locatie komt en dus niet opgenomen wordt. Op de dagen dat je op locatie bent, heb je één op één gesprekken met een psychiater of psycholoog, ook wel jouw behandelaar. Buiten deze gesprekken om zul je ook deel gaan nemen aan groepsgesprekken. Deze gesprekken kunnen je helpen doordat je ervaring met elkaar deelt. Hierdoor krijg je meer acceptatie over jouw eigen verslaving, maar word je ook beter voorbereid op eventuele struggles die voor kunnen komen.
Afkicken door opgenomen te worden
Bij CACN verslavingszorg kan je ook opgenomen worden, dit wordt ook wel een afkickkliniek genoemd. Dit houdt in dat je voor een bepaalde tijd opgenomen wordt. Zeker bij verslavingen die zo gevorderd zijn of erge afkickverschijnselen kunnen geven, is het soms beter om voor deze methode te kiezen.
Je krijgt dan een intensief plan met verschillende gesprekken, taken en oefeningen op één dag.
Van tevoren zal er aangegeven worden hoelang ze denken dat de therapie zal duren. Echter, dit is natuurlijk afhankelijk van jouw eigen tempo. Het gaat nou eenmaal met vallen en opstaan.