Is een vitamine D tekort schadelijk?

Vrijwel iedereen weet dat vitamine D erg goed is voor je lichaam. Wanneer je voldoende vitamine D in je lichaam hebt, zul je je daarom fitter voelen dan wanneer dat niet zo is. Maar hoe belangrijk is het nou echt om voldoende vitamine D in je lichaam te hebben? Dat is erg afhankelijk van de hoeveelheid vitamine D die je nog wel hebt. Hoe groter het tekort, hoe erger de negatieve gevolgen voor je gezondheid zullen zijn. Voorbeelden van klachten die je kunt krijgen door een vitamine D tekort zijn erge vermoeidheid en pijn aan je botten. Daarnaast kun je ook veel last krijgen van spierkrampen en spierpijn. Maar hoe weet je nou zeker dat deze klachten worden veroorzaakt door een tekort aan vitamine D? Om dit te weten te komen, is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

Vitamine D: wat is dat eigenlijk?

Vitamine D is een belangrijke vitamine voor je lichaam. Het is onder andere de taak van vitamine D om je botten gezond en sterk te houden. Vitamine D doet dit samen met calcium. Daarnaast heeft vitamine D ook nog eens invloed op je hersenen en je spieren. Je kunt dus klachten krijgen aan je hersenen, je spieren, en je botten wanneer je een tekort aan vitamine D hebt. Ook vermoeidheid is een veelvoorkomend probleem bij een vitamine D tekort. Daarnaast kan een tekort aan vitamine D ook worden gelinkt aan het ontstaan van onder andere prostaat-, darm-, en borstkanker.

Niet genoeg vitamine D

Te weinig vitamine D in je bloed kan zich uiten op verschillende manieren. Wanneer je vitamine D-insufficiëntie hebt, dan is het tekort slechts kortdurend en niet heel ernstig. Je zult je wat vermoeid voelen, maar kan hier snel weer vanaf komen. Vitamine D-deficiëntie is een wat groter probleem. Er zit dan erg weinig vitamine D in je lichaam en dit kan ernstige gevolgen hebben voor je spieren en je botten. Als laatste heb je vitamine D-uitputting. Dan heb je helemaal geen vitamine D op voorraad.