Vier tips om chronische hyperventilatie te laten genezen

chronische hyperventilatie

Chronische hyperventilatie treed op, wanneer je eerder een keer hyperventilatie hebt meegemaakt en het symptoom daarna bij stressvolle situaties onverwacht terug keert. Je roept het als het ware zelf op, door een eerdere ervaring – die heel anders kan zijn geweest, maar wel stressvol was – te voelen bij een nieuw stressmoment.

Eerste actie bij chronische hyperventilatie
Het beste is dat je zo snel mogelijk in een plastic zak ademt, zodat je je eigen lucht weer inademt. Deze lucht is dan van een andere samenstelling, zodat je zelf het chemische proces in je lichaam weer tot normaal terugbrengt.

Korte termijnoplossing

Een andere mogelijkheid voor de korte termijn is rustgevende medicatie. Hiermee onderdruk je de paniekaanval en verdwijnt de hyperventilatie. Je kunt echter geen medicatie blijven slikken aan een stuk, dus zal je de cirkel een keer moeten doorbreken en andere actie moeten ondernemen om je paniek onder controle te krijgen.  ademhalingsoefeningen

Tijdelijke oplossing
Medicatie is enkel een tijdelijke oplossing. Wanneer je telkens naar medicatie grijpt om een stressvolle situatie te ontwijken, raak je verslaafd. En weer van deze verslaving afkomen kan averechts werken op de symptomen die je juist probeerde te vermijden door de medicatie te slikken. Je komt in een vicieuze cirkel terecht. Wanneer je leert over hyperventilatie en de lichamelijke reacties die er plaatsvinden, word je wijzer en snap je meer van je eigen lichaam. Dit kan deels al rust brengen.

Oplossing voor de lange termijn
Zeker wanneer er sprake is van chronische hyperventilatie, kun je het beste kijken naar een therapie die je ondersteunt bij het omgaan met stressvolle situaties. Je leert in therapie nieuwe technieken, waarmee je zelf de reacties in je lichaam beïnvloedt en dus onder controle houdt. Welke therapie je ook kiest, maak deze wel af. Haak dus niet af bij de eerste de beste paniekaanval voor de therapie. Daar is deze juist voor bedoeld. Er zijn online zelfhulpprogramma’s die je kunt volgen, maar je kunt ook individuele begeleiding bij een coach krijgen om te leren omgaan met stress. Doe vooral wat je denkt wat jou verder gaat helpen om stressvolle situaties op een goede manier het hoofd te bieden. Onderzoeken tonen aan dat oplossingen voor de lange termijn goede resultaten opleveren. chronische hyperventilatie