Welke software gebruikt een huisartsenpraktijk?

praktijksoftware

Het runnen van een huisartsenpraktijk draait natuurlijk vooral om zorgverlening. Maar er komt onvermijdelijk ook een heleboel administratie en registratie bij kijken waarvoor goede praktijksoftware tegenwoordig een absolute must is om te zorgen dat alles in goede banen blijft lopen.

Goede praktijksoftware zorgt namelijk vanaf het moment van registratie tot aan het afronden van medicatie voor een overzichtelijk en duidelijk proces, transparante informatie stromen en een veilige omgeving waarin alle spelers in de zorgketen hun bijdrages kunnen leveren en benodigde informatie op elk moment kunnen inzien.

praktijksoftware

Compatibiliteit

Er zijn natuurlijk verschillende opties voor praktijksoftware, ieder met voor- en nadelen. De belangrijkste overwegingen zijn vooral de compatibiliteit met een aantal cruciale systemen waar een huisartsenpraktijk dagelijks mee te maken heeft zoals het Elektronisch Patiëntendossier en het Elektronisch Medisch Dossier.

Daarnaast is het van groot belang voor een huisartsenpraktijk om toegang te hebben tot vaccinatie- en medicatie geschiedenis van een patient via bijvoorbeeld Vitalink.

Sinds 2020 is het voor artsen ook verplicht om medicatie en recepten elektronisch voor te kunnen schrijven.

Praktische zaken

Daarnaast zijn er nog een aantal praktische zaken die goede software kan (en moet) stroomlijnen. Denk hierbij aan iets simpels zoals het bijhouden van een agenda van de praktijk (welke artsen werken er op welke dag) en natuurlijk het inboeken van patiënten voor een consult of vervolgafspraak.

Maar ook complexere zaken zoals het aanschrijven van patiënten voor een vaccinatie of het doorverwijzen naar een specialist moeten door goede software soepel afgehandeld kunnen worden.

Veiligheid

De datastroom binnen een huisartsenpraktijk bevat natuurlijk informatie die uitermate privacy-gevoelig is. De veiligheid van de software die gebruikt moet dan ook voldoen aan de allerhoogste eisen waar het gaat om beveiliging, toegang en beheer.

Dit is dan ook eigenlijk niet los te zien van de hardware die een praktijk gebruikt aangezien deze hand in hand zorgen voor een veilige en robuuste digitale werkomgeving.