De voordelen van Vitamine D

Vitamine D is een vetoplosbare stof die het lichaam zelf aanmaakt wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Het is ook beschikbaar in beperkte hoeveelheden in voedingsmiddelen, zoals vette vis, eieren en gefortificeerde voedingsmiddelen zoals melk en ontbijtgranen. Goed om te weten, is dat de hoeveelheid vitamine D die in voeding zit, niet voldoende is voor het lichaam. Omdat vitamine D een lichaamseigen stof is, is het dus belangrijk ervoor te zorgen dat dit in de juiste hoeveelheden wordt geproduceerd. Eén van de belangrijkste manieren om dit te doen, is door je huid bloot te stellen aan zonlicht. Uiteraard is het daarbij wel belangrijk dat je de huid goed insmeert en je ook niet te lang in de zon blijft liggen. Omdat de voordelen van voldoende vitamine D enorm zijn, hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Waarom is Vitamine D belangrijk?

Een tekort aan vitamine D kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals osteomalacie (zwakke botten) bij volwassenen en rachitis (botontkalking) bij kinderen. Een tekort aan vitamine D is ook geassocieerd met een verhoogd risico op sommige aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, sommige vormen van kanker en auto immune aandoeningen. Het is daarom dus ook belangrijk ervoor te zorgen dat de hoeveelheid vitamine D voldoende is. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine D varieert afhankelijk van leeftijd en andere factoren, maar ligt over het algemeen tussen de 400 en 800 IE per dag voor volwassenen.

De voordelen

De juiste hoeveelheid vitamine D heeft allerlei voordelen. Omdat het er teveel zijn om op te noemen, hebben we een beperkte selectie gemaakt.

Bevordering van de opname van calcium

Calcium is een belangrijk mineraal voor onze gezondheid omdat het veel verschillende functies vervult in het lichaam, waaronder onze botten. Toch zijn er daarnaast ook nog een aantal andere zaken waarvoor calcium een bevorderende werking heeft zoals; Spiercontractie, wat inhoudt dat het zorgt voor het juist samentrekken van de spieren. Iets wat vooral voor het hart, wat immers ook een spier is, ontzettend belangrijk is.

Je voelt je gelukkiger

Het is natuurlijk niet zo heel vreemd dat vitamine D ervoor zorgt dat we ons een stuk beter voelen. Alleen al kijkend naar de maanden waarin de zon schijnt zien we dat de meeste mensen een stuk vrolijker en dus ook gelukkiger zijn. 

Vitamine D als supplement

Aangezien vitamine D alleen wordt aangemaakt bij zonlicht, is het verstandig te kijken naar bijvoorbeeld een supplement. Dit zorgt er namelijk voor dat je ook in de wintermaanden voldoende vitamine D in het lichaam hebt zitten. Zo kun je online bij Benfida – Webshop in gezonde voeding allerlei verschillende supplementen vinden, waaronder dus ook vitamine D. Wel is het belangrijk vooraf even goed te kijken naar welk type je nodig hebt, zodat je zeker weet dat je de juiste vitamine D variant besteld. Dit is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid die je mag hebben per dag.