Heb ik een griepprik nodig?

Je hebt waarschijnlijk al wel eens van de griepprik gehoord. Dit onderwerp is actueler dan ooit, helemaal nu we al een tijd lang te maken hebben met het corona virus. Ben je benieuwd of jij een griepprik nodig hebt en hoe je hier achter komt? In deze blog geven we uitleg. Wat is de griepprik en wanneer heb je een griepprik nodig? 

Wat is de griepprik? 

De griepprik is een injectie met dode virussen. Deze virussen worden middels een injectie ingespoten bij mensen die een risico vormen. Het gaat hierbij om mensen met een verminderde weerstand. Je kunt dan denken aan ouderen (iedereen die ouder is dan 60 jaar heeft recht op een gratis griepprik), maar ook aan mensen die bijvoorbeeld lijden aan een chronische stoornis van de hartfunctie of mensen die geïnfecteerd zijn met hiv. 

Hoe krijg je de gratis griepprik? 

Behoor je tot de groep mensen die in aanmerking komt voor de gratis griepprik? Het is mogelijk om dit te melden bij de huisarts. Dit kan tussen 1 oktober en 1 november. De huisarts zal een aantal controlevragen stellen om te controleren of je daadwerkelijk tot de groep behoort die recht heeft op de gratis griepprik. Is dit het geval? Je kunt vervolgens een afspraak maken om de griepprik gratis te laten zetten.  

Corona & griep

Momenteel is de wereld (nog steeds) in de ban van het corona virus. Ook hier krijgen sommige mensen voorrang op een prik. De boosterprik wordt bijvoorbeeld eerder aan ouderen beschikbaar gesteld. Twijfel je of je besmet bent met corona? We raden aan altijd een corona test te doen. Dit kan bij How Are You Diagnostics.