Oorzaak van extreme lichtgevoeligheid aan je ogen
Een overmatige gevoeligheid voor licht aan de ogen noemt men fotofobie. Je hebt dan ongemak of pijn aan je ogen door een teveel aan licht. Maar fotofobie kan ook veroorzaakt worden door een fysiek probleem aan je ogen. In dit blog vertellen we je meer over fotofobie en extreme lichtgevoeligheid aan je ogen.
Ontstaan van fotofobie
Fotofobie ontstaat zeer geleidelijk. Waar je het vorige jaar in de zomer met een zonnebril de extreme lichtgevoeligheid in je ogen nog goed kon opvangen, kan het een jaar later een probleem zijn. Visuele sneeuw zien is een veel voorkomend symptoom van fotofobie. Fotofobie wordt over het algemeen veroorzaakt door een aandoening aan je ogen of een ander probleem dat lichtgevoeligheid tot gevolg heeft. Ook ouder worden kan tot fotofobie leiden.
Hoe herken je fotofobie?
Je herkent fotofobie als je pijn aan je ogen krijgt bij een klein beetje kunstlicht in je ogen. Dat kan zelfs soms ondraaglijk zijn. Andere oorzaken van fotofobie zijn onder andere:
- zonlicht
- zeer lichte wolken
- zonlicht op een wit vlak
- ruimte met veel ramen en veel licht
- lichtverblinding en strooilicht (vlammen van kaarsen, felle lampen of koplampen van tegemoetkomende auto’s)
Visuele sneeuw of lichtverstrooiing
De meeste mensen hebben in meer of mindere mate last van lichtverblinding door ‘in het licht kijken’. Maar wie fotofobie heeft, zal snel de ogen sluiten of dichtknijpen. Zelfs in het donker als er autolichten naderen. Dan zie je een halo (lichtkring) op de lampen of zelfs starburst, een stervorm van het licht in de lampen.
Fotofobie verminderen
Het dragen van een zonnebril is niet de echte oplossing om fotofobie te verminderen. Zeker in de nacht werkt dat niet. Het dragen van gekleurde contactlenzen en/of het gebruik van oogdruppels op recept die de pupil vernauwen, heeft wel nut. Hierdoor wordt de hoeveelheid licht die het oog binnenkomt flink verminderd.
Gespecialiseerde opticien
Neem je graag het zekere voor het onzekere? Neem dan contact op met een
gespecialiseerde opticien. Daar kun je terecht voor een oogmeting en onder andere speciale brillenglazen, contrastverhogende scleralenzen, zachte keratoconus contactlenzen of een nachtbril om je fotofobie te verhelpen.
Meer blogs over gezondheid lezen? Dat doe je
hier.